Alla inlägg under december 2008

Av Persilja - 25 december 2008 19:56

Julafton 2008 i bilder genom min  älskade systers begåvade kameraöga.

Delar av frosseriet...(rap!)



Hos oss tindrade vovven i kapp med barnen.  Ääääääntligen blev alla spännande paket öppnade!!!!Så här vacker vintervy bjöds de vintersuktande gästerna på. Vi tog en låååång promenad på juldagens förmiddag. 

Har man ingen barnvagn men en man som är som gubben Pettson så skickar man bara ut honom i förväg för att snickra en "vagn" åt systersonen. Där i sparkåkdonet sov han gott. 

God fortsättning!

Imorgon fortsätter julfirandet med andra delar av familjen (makens) och det ska bli så trevligt. Så nu måste jag gå mot köksregionerna och klura ut morgondagens meny.

Av Persilja - 24 december 2008 00:35

Jamen ta mej tusan. Huset är helt okej städat. Knäcken kokad. Skinkan griljerad. Laxen och äggen upplagda. Rödkålssalladen bankad och kryddad och klar. (10-åringen som varit behjälplig med matlagningen hela kvällen skrattade förtjust då jag läste receptet på rödkålssalladen; "banka rödkålen med knytnäven". -Jippie tyckte han. Det var matlagning med lite humor. Han bankade som om det var hans värsta fiende...

Morotssalladen sockrad, senapsfrörostad och perfekt med sin chili och youghurt och citron, nougaten inpackad i smörpapper, apelsinerna på kylning, prinskorvarna inhandlade, köttbullarna och Janssons har mamma ombesörjt. Brunkålen är säkerligen kokt och underbart god, min skånske pappa har sett till det. (Eller han föredrar nog efter 50 år i Norrbotten att kallas "min norrbottniske"(skånskättade) pappa.)

Det är julafton redan men allt är klart. Lite köksstädning innan gästerna kommer men det är bara min syster med familj och mina föräldrar så det är så lugnt det kan bli. De ser FÖRBI eventuellt stök. 

Granen är hämtad och klädd.

Min käre make skulle absolut hämta gran på vår skogstugetomt på vår sommarstugeö och jag hade så gärna också följt med men så idag hade vi massor att stå i så vi valde att dela på oss. Han tog strapatsen över isen till stugan med såg och yxa i högsta hugg, mol allena. Jag tog staden med alla tusentals människor och plånboken i högsta hugg. Gissa vem som var mest nedvarvad när vi möttes hemma. Han som endast mött en flock orrar eller jag som mött tusentals sista minuten kunder?

NU sover hela min familj. Pommac på mattan här bredvid. Granen som maken hämtade var den pampigaste och yvigaste vi någonsin haft. Vi var tvungen att fälla ihop slagbordet med datorn och symaskinen som var tvungna att flytta på sig under julhelgen. Granen tar massor av plats.

Fin var den. Superfin. Men att fota en  gran med vår kamera är ingen lätt match. Kameran gör sällan rättvisa.

Hursomhelst. Klapparna lade vi under granen i sedvanlig ordning. Pommac var duktig och kikade bara intensivt på sina paket. Men plötsligt efter flera dagars plåga sökte han upp sitt paket bland alla andra. (Betänk att han inte läser utan luktar till sig sitt paket.) Jag klarade inte av att vara arg på honom utan lät honom behålla sin triumf.

Han slet upp paketet och började tugga på tuggbenet som det innehöll.

Paketet med hajen som piper har vi lagt högt upp för säkerhets skull. Det får han av tomten i morgon. Det blir succé, det vet jag. 

Han ligger nämligen mest hela tiden framför sitt kära paket och väntar. 

Ser ni den mörka skuggan där till vänster? DET är vår Pommac, som trånar efter sin andra julklapp. 


Av Persilja - 23 december 2008 10:11

Igår kokade vi knäck. I tre år har knäcken blivit för lös. I år skulle den banne mig inte bli det. Så jag kokade och kokade och kokade och...plötsligt ser jag något svart som virvlar omkring i knäcken.

Iiiiii!

Skynda skynda, hälla hälla. Knäcken blev inte för lös i år. Inte för hård heller. Men bland den vita mandeln ser man även den nya tunna flagade "mandeln", den sotsvarta. Smaken är bra om man bortser från en viss bränd kryddighet. En pikant rökt smak...

Av Persilja - 21 december 2008 23:34

Jag tror att jag lyckats med det jag föresatte mig. Att ta det lugnt med julstressen. Att aldrig koppla på den. Jag tog ett beslut. Det får bli som det blir. Än sen om vi har stökigt, än sen om inte alla rätter står på bordet, än sen om inte barnen har 10 klappar var. Än sen om dukarna inte är strykna. Än sen om vi inte har apelsiner med nejlikor i röda band. ÄN SEN!

Och OM vi nu har det så är ju det också okej.

När man plötsligt får denna insikt så blir allt så mycket lättare. Allt flyter på. Man hinner plötsligt mer bara för att det inte är ett måste.

Jag bestämde mig igår för att fyra klappar var räckte.

Ikväll har vi HUUUUUR stökigt som helst på en massa ställen. Sådär vansinnigt rörigt. Men istället för att flänga runt och städa har vi suttit och sett "Ensam Hemma". Druckit julmust och tänt ljus.

Äckligt mysigt, jag vet!

Jag somnade till och med en stund på soffan. Så skööönt!

Jag tog in kartongerna med allt julpynt och barnen öste fram allt. Nu är här fullt av tomtar, små stugor och granar, precis som de gillar det. Allt kuriosapynt finns också framställt. Glitter på speglar, hemgjort pyssel, allt tas fram. Inget vuxenstajlat för fem öre. Bara fram med det! Jag ska verkligen försöka att inte gå och "snygga till det". Det är ju barnen som älskar pyntet och jag pyntar ju resten av året så det räcker och blir över så de får vara dekoratörer nu!

Det enda jag gjort i pyntarväg i dag är att jag bytt till rött tyg på fotpallarna.

Imorgon ska ännu en flyttkartong med julpynt packas upp så här är inte färdigpyntat. Och så ska vi ju in med en julgran också.

Woaw, vad juligt allt blir!

Härligt. 

Har förresten äntligen efter många år sytt en duk (av ett gammalt påslakan) som är tillräckligt lång för bordet med alla iläggskivor i. Jag blev nöjd med den.Prickar. Jag och prickar. Det funkar alltid...Det måste vara mina fräknar.

Av Persilja - 21 december 2008 08:35

Maken ritade, jag bakade och 14-åringen satte ihop. Sen dekorerade jag. Godiset...? Hoppsan det hamnade visst i magarna på oss. Vi var alldeles för godissugna för att kunna sätta det på huset.Så det bev bara lite glasyr.Nå, nu är det klart och en till sak att bocka av från listan. Det ger tillfredställelse att bocka av! Jag tror jag är klar med alla klappar också. Kan bli någon bonusgrej om det fortsätter flyta så här bra. Inspirationen på topp. Liksom humöret. Tack alla övre makter att jag slapp mitt ok (pms:en) under julbestyren. (Det är redan avklarade med endast ett ångestladdat avgrundsvrål denna gång.)

Någon gran har vi inte lyckats hämta ännu. Min envisa make ska prompt hämta en i stugan (på en ö) och det har inte gått för att det varit för varmt och flödat vatten på isen. Så vi väntar på kyla. Ser lovande ut idag. Så imorgon kanske vi kan göra vårt äventyr. Men jag tror nog att det blir dagen innan julafton. Om jag känner oss rätt...

Idag är det, förutom öppnande och stängande och lite vaktning av skatehall, städning och pyntning på programmet.

10-åringen städade hela vardagsrummet minituöst noga igår för att få plocka fram julpyntet. Så det är ett löfte som MÅSTE uppfyllas idag.



Av Persilja - 20 december 2008 16:17

Ja då var soffan julpyntad.

Såpass!

Vet ni vad vår hund gör just nu?

Jo, han sitter och gråter nedanför bokhyllan. Och flämtar. Och gnäller.

Varför då då undrar ni kanske nu.

Jo, där uppe ligger det julklappar. Och i två paket finns det något till honom. I det ena är det en haj som piper. Den tredje i ordningen som han sliter ut. Han känner igen den på lukten. Undrar hur länge han ska sitta där och gråta? Måste vi ge honom den i förväg?

Är detta djurplågeri kanske???


Av Persilja - 18 december 2008 22:15

Så är äntligen sängväggen klar.

Det blev SKITBRA!!!!!

Jag är så nöjd och vår idé blev kanon i verkligheten.

På ena sidan dotterns sida med sin alldeles egna stil.Nu har alla vita lister kommit på plats. Sängen är flyttad och hon längtade efter att få gå och sova ikväll.

På andra sidan väggen är våra sängar. Helt annan stil och det är så kul att vi varierade oss så! Det är som tre rum i rummet. Det rosa runt om, dotterns blåaröda och så vårt turkosa.

Orkade inte bädda rent och göra fint, vi flyttade bara sängarna och ska snart dyka i. Finputset får komma sen. Nu är allt småfix kvar. Bära ut resten av alla sonens pryttlar från vårt nya sovrum och omvänt bära ut alla våra pryttlar från hans nya rum.

Hans rum blev också fint. Han som inte vill byta blev också nöjd.

Sen ska det upp en hylla på nya väggen där två klämspots ska upp. Jag ska måla och tapetsera om de där gamla sängborden som står på var sida. Dotterns säng ska kläs med tapetbitar och någon gång framöver ska taket målas vitt. 

Men nu är det jul snart så allt måste skrinläggas några dagar. 

Men hittills är jag sååååå nöjd!!!


Maken är inte bara snygg, han är smart också. (Mouhahaha!) Han har gjort superfina golvlister till den nya lilla väggen. Med utfasade hål för sladden. Kolla så fint.Ser ni där i gluggen till höger. Där är det utfasat för kabeln.Superproffsigt helt enkelt. Han har dragit ett jack på var sida om  väggen så vi slipper ha sladdar liggandes från de yttre väggarna. På en sida drar han elkabeln längs golvet men den har han gjort en urfasad list som han ska fästa i golvet. Allt för att slippa sladdar på golvet.

Han är SÅ noggrann. Det blir verkligen snyggt. Och så har han en styrka, han färdigställer det han påbörjar. Det blir klart in till minsta list. Det är en bra egenskap.

Men nu måste jag sluta skryta om min man.

Jag får balansera upp det hela med att säga att det oftast är mina idéer som han verkställer. Så vi utgör ett bra team.


Av Persilja - 18 december 2008 16:40

Undrar hur länge omröstningen på Sköna Hem fortgår?

Det är spännande. Från att ha haft 60 % av rösterna ett tag har jag nu "bara" 55%.

Rätt säkert ännu, men fort kan saker hända.

Är jättejättepirrig!!!

Sådär härligt pirrig.

Nästan som inför julafton!

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25
26
27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards