Direktlänk till inlägg 6 januari 2009

Kärleken till en stad.

Av Persilja - 6 januari 2009 22:10

Jag har idag varit på nostalgitripp till min forna hemstad. Eller min hemstad i åtta år. Det var en märklig känsla att rulla in i staden med tåget.

Luften är speciell i Kiruna. Jag kände igen luften! Är det att den är så ren, eller är det den där torra, kalla, krispiga känslan? Jag vet inte. Men jag andades in och kände en annan luft. Som en smak nästan. Sen traskade vi omkring och insöp atmosfären. Gick förbi vår senaste bostad. Fick nostalgiska känslor.

Eftersom det var trettondag var det tämligen folktomt. Precis som det alltid var på söndagar och helger när vi bodde där, då folk håller sig inne eller åker iväg till sina vinterstugor. 

Det var både skönt och vemodigt att besöka staden. Skönt att återse allt och skönt att ändå känna att det är Luleå som är hemma. Vemodigt att veta att vi ändå lämnat denna vackra stad som är både trolsk och skrämmande. En kylig mörk stad (idag) omsluten av höga fjäll. Det både skrämmer mig och lockar mig.

Jag kan känna en trygghet men också en instängdhet. 

Jag är uppvuxen i en kuststad och känslan av att bo vid ett hav som leder någon annanstans är befriande. Bergen, fjällen stänger in. Men de är samtidigt magiska i sin mäktighet och på något vis beskyddande. Så jag är kluven inför mina känslor för Kiruna. Det är en stad med integritet. 

Jag hör hemma i Luleå men en bit av mitt hjärta är donerat till Kiruna.

Efter middag hos trevliga kirunabor återvände vi till vår kuststad. Andades in den mer fuktiga luften.  Den smakar inte samma iallafall.

Men den är lättandad.

 
 
Bagarberta

Bagarberta

6 januari 2009 22:49

lättandad luft - nytt begrepp men jag förstår precis vad du menar. Där har jag aldrig varit...heller.

http://blogg.passagen.se/sonbjo

 
Stora E

Stora E

7 januari 2009 09:12

Men VARFÖR kom du inte förbi på en kopp kaffe i mitt rosa kök?

Äh, gör det nästa gång istället! Kram!

http://www.mammanihuset.blogspot.com

 
Synne

Synne

7 januari 2009 12:13

Hej Snuppa.
Nu har jag funnit tid att besöka dig igen. Länge sen nu faktiskt.
Hoppas du vant dig vid din nya frisyr. Jag var på väg att göra samma sak innan jul...
Men hejdade mig. Måste nog till en frissa...
Jag tycker du passar i den kortare frisyren.
Så det så....
Läcker reklam må jag säga.
Du får sy en stor väska till Pommac. En egen Pommacdesign.
Ska försöka komma iväg till posten nu...
(fel ordval, maken jobbar där. Han ska få ta med sig paket till dig.).Det ligger här...
Här har vi det kallt, ingen storm som ni haft. 14 minus visar gradestocken just nu.
Har frostat av frysen ialla fall. Alltid nått hehe....
nu ska jag ta mig en fika. Kall om händerna efter att ha hållit på med frysen...
Om jag återfår känseln i dom är en annan sak..
Ha det gott nu goa Persilja.
Kram Synne.

http://nabolandet.blogspot.com

 
Pia Plupp

Pia Plupp

7 januari 2009 13:02

Ja, jag har också en kluven känsla till staden. Å ena sidan älskar jag luften, naturen, snön, ljuset - och många av människorna. Å andra sidan kan det vara lite trångt och inskränkt på olika sätt.

Men när jag inte bott här har jag alltid längtat tillbaka :-)

http://livetmittilivet.blogspot.com

 
Ingen bild

Perislja

7 januari 2009 13:28

Bagarberta: Jag tror vi talar samma språk! :D

Stora E: Tack, skulle varit mysigt, men tidsbristen var redan stor. :D Kanske kommer en längre sväng framöver. Byter hus med ett par. Då hinns mycket.

Synne: Oj, vad jag blir nyfiken! Lät bra att passa på att frosta av frysen! Vi har alldeles ny, så jag slipper denna vinter. Känns också bra.

Pia Plupp: Jo, jag förstår vad du menar. Slälv längtar jag kanske inte tillbaka direkt men skulle definiitvt inte deppa ihop om jag var "tvungen" att bo där igen. Men det är lätt att glömma det man inte trivdes med. Som vissa klickars mentalitet. Den där "så här har det alltid varit och så här ska det alltid vara" mentaliteten... ;D Och "Är du från LULEÅ (hatstället nr 1 framför andra) -då göre du dig icke besvär" mentaliteten. Den är lätt att glömma...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards